Wednesday, June 02, 2010

hina menghina dan dihina kembali dengan hinaan yang hina

bbrp kurun yg lalu (kurun ke??xkot..xlame camtu)..org2 islam msia sibuk diasak plbagai berita yg mengatakn murtad sana..murtad sini..ish2
zaman gelap tu x sah kalau kita xdengar satu berita yg memberitahu seorg lagi
saudara / saudari seakidah kita keluar islam utk memeluk agama lain
yg paling favourite kristian la
jrg pulak dengar org keluar islam coz nk mmeluk agama hindu or budha
entah sbb apa entah..aku pn kurg pasti

nk dipendekkn cerita
sejak saudara2 kita ni keluar
mcm2 fitnah yg diorg bwk kat islam
terlalu byk smp ada yg betol2 mmpu mengubh pggn kita
ada plbagai counter argumnt yg diorg keluarkn utk mmbuktikn islam ni salah
mcm2
jgn nganga pulak kalo ada sbhgian fact tu mmpu mmbuat kita berfikir "betol jugak kn"
pada masa tu..apa yg mmpu kita (org2 biasa ni yg ilmu xsmpi mana) buat adalah
KAMI DENGAR , KAMI PATUH dan BAGIMU AGAMAMU BAGIKU AGAMAKU

juz keep our faith strong

sebenarnya tiada kecatatan dlm islam
cacat itu hanya lahir apabila facts2 diputar belitkn dan dimanipulasi sesedap hati mereka
kalau x pcaya n mahu lebih pnjelasan
tanyalah ustz2 brhmpiran
kita xboleh jump into cnclusion based on our pemikiran akal saja
kalo kita ikut akal je mmg la jadi "betol jugak kn" itu tadi
tapi kalo kita ikut pnjelasn yg sbnarnya barulah dia akn jadi "ah..itu fitnah je"

tp itu bkn point aku
point aku adlh
apbla saudara2 kita ni da berpaling tadah
dia mula buat onar
buat blog yg bukan2
buat post kat facebuk yg bukan2
hntr emel yg bukan2

then kita pulak
rase geram
rase meluat
rase benci

pergi lyn pulak diorg2 ni
caci..maki hamun diorg

saudara jahil : "islam itu salah..buktinya bla2..
kita 1 : "f#@k you!!"
saudara jahil : "suka hatilah awak nk ckp apa..i know the truth
kita 2 : "f#@k you!!"
saudara jahil : knp awak nk mrh2 ni..kita sume ada kbbebasan beragama kn
kita 3 : "f#@k you!!"
saudara jahil : kalau saya slh..buktikn cth2 yg saya bagi tadi salah
kita 4 : "f#@k you!!"
saudara jahil : see my friends..the true face of islam
kita 5 : "f#@k you!!"
kwn saudara jahil : yes..u r rite.thank god i found the truth
kita 6 : "f#@k you!!"

(kita 1, 2, 3, 4, 5 n 6 sume adlh org yg blainn)

OMG..plez stop dis behaviour will u..u making all of us (muslims) look bad

point aku adlh..apbla kita melayan kerenah mereka mmbuta tuli..prkara itu hanya akn mmburukkn keadaan

"mana boleh cmtu..kita org islam.kena pertahankn kesucian islam!!!"
"diorg dah lebih ni..pntang nenek moyang sebelah ayh aku org hina agama2 cmni"
"menyirap aku cmni..jom kita sebulat suara kecam mereka..jom tubuhkn fanclub ' f#@k you!! ' "

uh..bsmangat betol..semngat yg mmg sgt2 diperlukn dlm sume jiwa2 muda islam
ada gak yg aku dgr diorg gunakn flag 'silence is not an option'

yes..it is true..SILENCE NEVER WAS, NEVER WILL BE AN OPTION
tp kalo dengan tidak berdiam diri
n mencaci tidak tntu hala
aku TARIK DIRI

we wil only give them more excuses to say bad things bout islam (sekadar coretan dislikes this)
what can we do if silence is not an option
AHA..bagus soaln tu

  1. kalau kita dpt post2, msj2, blog2, artikel2 etc sebegini..IGNORE jela..jgn dihebahkn...........buat apa dihebahkn??utk 'bersatu' mengecam mereka??to what end??..xperasaan ke kalau mkin byk komen diterima smkin rncak mereka berkarya..kalo tiada yg mlyn lama2 senyap la diorg tu..insyaAllah
  2. kalau kenal org2 yg mengedarkn bnd2 cmtu..ajk la die keluar p mkn nasi lemak sama2..p la mna2 kedai mamak pekena roti canai ke..........utk apa??utk betolkn kembali pmhmn mereka tntg islam..tp jgn la mrh2..xperlu perli2..xperlu saling kutok2 agama masing2..cukup hanya sekadar bersembang..bertukar2 pndpt..(tp ajk la mne2 kwn kita yg fhm byk psl islam ni.kang x pasal2 kita pulak terikut diorg)
  3. kalau x kenal org yg menyabrkn bnd2 cmtu..laporkn kpd pihak berkuasa..lebih elok kalau laporkn kt ustz2 yg kita percayai..........ac2ly dis apply to num 2 also..so no komen
  4. berdoa..........semoga mereka dikembalikn ke jalan yg benar
  5. kuatkan amalan.........semoga kita x terpngaruh dgn bnd2 begini
  6. bykkn bacaan2 ilmiah..........so dat we know more deeply bout our OWN relegion n supaya xmudah ditipu di masa hadapan
  7. luangkn masa dengan fam..........supaya kita tahu setiap tindak tnduk mereka n mengelakkn mereka dari tpngaruh dgn bnd2 cmni
i can go on and on but i thnk u got the idea rite

above all dis
i hav somethng more 2 say
sesuatu yg lebih MENAKUTKAN
lebih MENYAKITKAN

bnd itu dipanggil
TIKAMAN BELAKANG (sekadar coretan dislikes this)

secara sedar atau tidak
secara lnsung atau tidak
sebahagian dari kita
turut mnyumbang kpd perkara2 diatas ni
cmne caranya???

dgn berkelakuan..perckpn..berpakaian..
yg tidak senonoh
scara tidak lnsung pbuatan kita mncerminkn islam itu sendiri
kita mmburukn imej islam scara total
pergh..yg ini lagi berat
org akn lebih mmpercayai perbuatan kita dari prckpn kita
jadi xkesahla apa pn yg kita tegakkn psl islam
kalau perangai tidak senonoh
habislah sume apa yg kita laungkn sebelum ni

'actions do speaks louder than words'

tp bdiam diri yg aku ckpkn tadi
maybe do not apply when they doing domethng far beyond
cthnya pmbunuhan di palestin
isu itu xperlu dismbunyikn
masyarakat perlu tahu apa yg dilakukn kpd saudara2 kita disana

tp still
walaupn kita marah kpd diorg
kita rasa benci tgk diorg buat perkara2 cmtu
itu tidak mmbolehkn kita utk melakukn pbuatn yg diluar lnkungan akhlak
jagalah akhlak kita
kerana itu mnjadikn kita muslim spenuhnya

plus..it is quite annoyng to see my own people (muslims)
f#@k sana....f#@k sini (dan perkataan yg seumpamanya)
dah xde pkataan lain ke yg boleh dituturkn??

lagipun..aku xphm la
knp nk f#@k plak??
bkn ke bnda tu mksudnya .....................
tp xpela.i'll giv a rest at dat

aku ada solution yg lebih baik
apa kata kalo kita baca qunut nazilah (sekadar coretan likes this)
itu pn kecamn gak
malah lebih baik lagi dari sume cacian yg kita keluarkn
jadi doa utk kita
sila rujuk sini

http://hanisfozi.blogspot.com/2009/09/qunut-nazilahapa-ini.html

apa yg ditulis hanya pendapat individu
dan dirujuk pendapat2 pakar
tetapi secara general bkn hasil tgn ulama
hanya coretan seorang individu yg mgkin ada silapnya

allahualam
p/s :hanya mengingtkn jk ada yg tlupa

2 comments:

fahim =) said...

emm
btul la tu
qudwah hasanah sangat memainkan peranan

...tolaklah kejahatan/kemungkaran/mende2 jahiliyah dengan berbuat baik...[al-fussilat,41:34]

jzkk for the reminder =)

Supernazu said...

btol tu.. org murtad ni kene ade kaedah nak btolkan akidahnye. X bole maen marah2 je..
nnt lagi memburukkan islam.
Pndngan org bkan islam pade kite akan jadi lagi buruk.